Ga naar de inhoud
Over de Transparante Broker >> wanneer ga je beginnen met zoeken naar een nieuwe opdracht

Wanneer ga je beginnen met zoeken naar een nieuwe opdracht?

Blog

Als freelancer of gedetacheerde weet je dat elke opdracht tijdelijk is. Er komt een dag dat je afscheid neemt van je huidige opdrachtgever. En natuurlijk wil je het liefst direct door naar je volgende opdracht. Je vaste lasten gaan immers gewoon door. Maar wanneer begin je eigenlijk met zoeken naar een nieuwe opdracht? Hoe lang duurt het vinden van een nieuwe klus en hoe kun je die tussenliggende periode zo kort mogelijk houden?

Hoe gaat het eraan toe bij de eindklant?

Laten we eens kijken naar hoe het proces bij de gemiddelde opdrachtgever eruitziet:

  • Week 1: De functie wordt geplaatst. Kandidaten kunnen hun cv en motivatie insturen. Vaak blijft de opdracht zo’n 5 tot 10 werkdagen open om de markt genoeg tijd te geven om te reageren.
  • Week 3: De cv’s worden beoordeeld en de beste kandidaten worden geselecteerd en uitgenodigd voor een gesprek.
  • Week 4: De interviews worden gevoerd, waarna de winnende kandidaat wordt gekozen. Overige aanbiedende partijen kunnen eventueel nog bezwaar maken.
  • Week 5: Alle formaliteiten moeten worden geregeld, zoals een VOG, geheimhoudingsverklaring, contract, etc
  • Week 6: De kandidaat kan starten.

Dit betekent dat er gemiddeld anderhalve maand verstrijkt vanaf het moment dat je reageert tot de startdatum van de opdracht. Word je afgewezen, of is er op dat moment geen interessante opdracht beschikbaar? Dan moet je rekening houden met een langere doorlooptijd.

Waarom duurt het zo lang?

Veel opdrachtgevers hebben te maken met een formeel inhuurproces. Als ze gebruik maken van een dynamisch aankoopsysteem moet het proces zorgvuldig en volgens vaste stappen verlopen. Ze willen, of moeten, iedereen een eerlijke kans geven om te reageren, zelfs wanneer er misschien al een voorkeurskandidaat is.

Kan het sneller?

Ja, soms wel. Als je via je netwerk een opdracht kunt binnenhalen, of als je een goede relatie hebt met een opdrachtgever, kan de administratieve afhandeling soms slechts een formaliteit zijn. Ook komt het in de praktijk heel vaak voor dat je al kunt starten terwijl de contracten nog rondgemaakt worden.

Kan het ook langer duren?

Zeker, en vaak duurt het zelfs langer dan verwacht. Dit zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van vertraging:

  • Andere prioriteiten bij de opdrachtgever of bureaucratie
  • Mogelijke beschikbaarheid van een interne kandidaat
  • Vakanties, feestdagen of ziekte
  • Tariefonderhandelingen
  • Vertraagde projectstart
  • Drukte bij de inkoopafdeling

Conclusie

Is je opdracht bijna afgerond en wil je soepel doorstromen naar een nieuwe klus? Houd dan rekening met een zoektocht van minstens 2½ maand: één maand voor het oriënteren en reageren, en nog een anderhalve maand voor de afhandeling van de contracten. Zelfs als je een nieuwe opdracht hebt, kan het nog even duren voordat je daadwerkelijk kunt beginnen. Wacht dus niet te lang met zoeken!

Nu al beginnen met zoeken?

Kijk dan nu naar de beschikbare opdrachten op onze site!