Ga naar de inhoud
Over de Transparante Broker >> waarom je nooit dubbel moet reageren op dezelfde opdracht

Waarom je nooit dubbel moet reageren op dezelfde opdracht

Blog

Stel je voor: je bent een Java-ontwikkelaar en komt op onze website een interessante vacature tegen bij een overheidsorganisatie in Rotterdam. Je besluit te solliciteren, maakt je cv op maat, voegt een persoonlijke motivatie toe en levert alles voor de sluitingsdatum aan.

Later die dag krijg je een telefoontje van een andere bemiddelaar: “Ik heb een geweldige opdracht voor een developer bij een opdrachtgever in Zuid-Holland, precies iets voor jou!” Aangezien je geen kansen wilt missen, laat je ook deze bemiddelaar weten dat je geïnteresseerd bent en hij zegt je cv voor te zullen dragen. Twee kansen op dezelfde dag, dat klinkt geweldig!

Maar dan komt de teleurstelling: je wordt afgewezen. Wat blijkt? Je hebt twee keer gesolliciteerd op dezelfde opdracht via verschillende kanalen. Dit is iets wat je altijd moet voorkomen!

Waarom dubbele sollicitaties een probleem zijn

Dubbel reageren op dezelfde opdracht kan leiden tot verschillende problemen:

  1. Het wekt verwarring bij de opdrachtgever. Wanneer de opdrachtgever je cv meerdere keren ontvangt via verschillende partijen, wellicht met kleine verschillen in de presentatie of motivatie, kan dit een negatieve indruk achterlaten. Als er ook nog verschillende tarieven bij de inzendingen worden genoemd, kan dit alleen maar voor meer verwarring zorgen, wat vaak leidt tot een afwijzing.
  2. Contractbreuk met je bemiddelaar. Wanneer je solliciteert via een Preferred Supplier of bemiddelaar, ga je vaak akkoord met hun voorwaarden. Dit betekent meestal dat je exclusief via die partij solliciteert. Reageer je toch via meerdere kanalen op dezelfde opdracht, dan overtreed je deze afspraken. Dit kan je relatie met de bemiddelaar schaden en in sommige gevallen zelfs juridische problemen opleveren. Bij De Transparante Broker vragen wij nooit exclusiviteit van jou. Wij willen jouw kansen op een opdracht niet in de weg staan en het staat je dan ook vrij om via een andere bemiddelaar te reageren op opdrachten, echter kan het je kansen verkleinen als je toch dubbel op een opdracht solliciteert.

Hoe kun je voorkomen dat je dubbel solliciteert?

Bij De Transparante Broker, gaan wij altijd (zoals de naam doet vermoeden) transparant te werk. Bij ons zie je duidelijk wie de opdrachtgever is. Dit is echter niet bij alle bemiddelaars het geval. Om te voorkomen dat je onbewust dubbel solliciteert, kun je het beste vragen om het volledige functieprofiel en bij twijfel de bemiddelaar laten weten dat je mogelijk al op een vergelijkbare vacature hebt gereageerd. Zo kun je voorkomen dat je cv meerdere keren bij dezelfde opdrachtgever belandt. Is de bemiddelaar niet transparant over de opdracht? Stel jezelf dan de vraag of je wel via hen wilt solliciteren.

Controleer het inhuurproces

Ben je er niet zeker van of het om dezelfde opdracht gaat? Vraag dan naar de naam van de eindklant en controleer het inhuurproces via platforms zoals Inhuurkaart. Daar kun je eenvoudig achterhalen via welke kanalen de opdrachtgever werkt en of je al via de juiste route hebt gereageerd.

Conclusie

Dubbel solliciteren op dezelfde opdracht is iets wat je echt moet vermijden. Het kan veel gedoe voorkomen door simpelweg kritisch naar het functieprofiel te kijken en de juiste vragen te stellen. Daarnaast helpt het altijd om het inhuurproces van de opdrachtgever goed te controleren.