Risico’s van lange inhuurketen
Wanneer je een opdracht uitvoert, dan zitten er vaak een partij tussen jou en de opdrachtgever, zoals een broker of een bemiddelaar. In sommige gevallen zijn er meerdere partijen die zich er tussen werken. We noemen dat ook wel de inhuurketen. Wat zijn de risico’s van een lange inhuurketen?
Een voorbeeld
Stel, je komt via een bureau aan een opdracht bij een gemeente. Jij gaat een overeenkomst aan met het bureau, en het bureau met de gemeente. Wanneer je je factuur stuurt, dan stuur je die aan het bureau, het bureau stuurt deze – met hun marge erbij – door aan de gemeente. De betaling gaat de andere kant op: de gemeente betaalt het bureau, het bureau betaalt vervolgens jou.
Wanneer er meerdere partijen tussen jou en de opdrachtgever zitten, dan neemt de complexiteit verder toe: er komt immers een schakeltje bij, met ook weer een overeenkomst en een stap in het facturatie- en betalingsproces. Maar wat zijn nou die risico’s?
Risico 1. Lagere kans op gunning doordat je tarief omhoog gaat
Elke schakel in de keten moet aan jou verdienen. Dat doen ze vaak door een marge (percentage of vast bedrag) bovenop je uurtarief te rekenen. Het uurtarief telt echter mee bij de gunning. Hoe hoger je uurtarief ten opzichte van de laagste aanbieding, hoe minder punten je krijgt, waardoor je gunningskansen dus afnemen.
Risico 2. Kans op ongunstige voorwaarden
Sommige tussenpartijen maken het erg bond met relatie- en concurrentiebedingen of lange betalingstermijnen. Dit soort voorwaarden werken in jouw nadeel.
Risico 3. Toename financieel risico
Hoe meer schakels tussen jou en de opdrachtgever zitten, hoe groter het financieel risico voor jou. Stel dat één van de tussenpartijen in de financiële problemen komt, dan ontvang jij je geld niet. En je opdrachtgever gaat echt geen tweede keer de factuur voor jouw inzet betalen.
Voordelen van De Transparante Broker
Bij De Transparante Broker werken we ook samen met andere bureaus, maar we zorgen ervoor dat zij geen onderdeel zijn van de inhuurketen. Wij gaan met hen een overeenkomst aan en betalen hen een kickback fee uit. Op deze manier houd je de inhuurketen kort, loop je geen onnodig financieel risico en heb je te maken met onze gunstige voorwaarden.
Conclusie
De inhuurketen wordt gevormd door alle partijen tussen jou en de opdrachtgever. Hoe meer partijen daar tussen zitten, hoe ongunstiger het voor jou wordt: een lagere kans op gunning, kans op ongunstige voorwaarden en toename van het financieel risico. Bij De Transparante Broker gaan we altijd rechtstreeks met jou een overeenkomst aan. Hierdoor worden deze nadelen teniet gedaan.