Ga naar de inhoud
Over de Transparante Broker >> reageren op een opdracht voldoe aan de eisen

Reageren op een opdracht: voldoe aan de eisen

Blog

Wanneer je een interessante inhuuropdracht ziet dan staan daar altijd eisen en wensen in. Om te reageren op een opdracht is het van groot belang om aan de eisen te voldoen. In dit blog leggen we uit waarom je bij het reageren op een opdracht aan de eisen moet voldoen.

Wat zijn eisen?

Eisen zijn harde criteria waar je als opdrachtnemer aan moet voldoen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over je opleiding, certificeringen, specifieke kennis of werkervaring. Maar ook kunnen er eisen zijn over je tarief, beschikbaarheid en vormvereisten van cv of motivatie. Enkele voorbeelden:

  • Kandidaat beschikt over minimaal een HBO diploma facilitair management
  • Kandidaat heeft minimaal 3 jaar werkervaring in de zorgsector
  • Kandidaat heeft kennis en ervaring met projectmanagement methodieken zoals PRINCE2
  • Kandidaat heeft een tarief tussen de 95 en 115 euro
  • Kandidaat is per 1 september 2024 beschikbaar
  • Kandidaat levert een cv aan van maximaal 4 pagina’s in de Nederlandse taal

In de regel geldt: voldoe je niet aan de eisen, dan heeft het geen zin om op de opdracht te reageren.

Waarom stelt een opdrachtgever eisen?

Wanneer een opdrachtgever een inhuuropdracht publiceert zonder enige eisen erin, dan kan deze honderden cv’s verwachten. Door eisen te stellen zorgt de opdrachtgever ervoor dat er al een voorselectie is gemaakt. Zo hoeft de opdrachtgever minder cv’s te beoordelen.

Hoe kun je aantonen dat je aan de eisen voldoet?

Nou, je MOET zelfs aantonen dat je aan de eisen voldoet. Dat doe je door in het cv letterlijk de terminologie van de opdrachtgever te gebruiken. Zorg ervoor dat er bij de opdrachtgever geen enkele twijfel kan bestaan dat jij aan de eisen voldoet.

Wat nou als je niet aan alle eisen voldoet?

Dat kan natuurlijk heel goed voorkomen. Opdrachtgevers zetten nou eenmaal niet vaak hele generieke inhuuropdrachten in de markt. Maar stel nou dat je de opdracht wel heel interessant vindt, maar niet aan de eisen voldoet. Dan kun je het volgende doen:

  • Stel een vraag. Dat kun je doen bij één van onze recruiters. Wij leggen de vraag dan voor bij de opdrachtgever. De meeste opdrachtgevers geven de gelegenheid om binnen 2-4 dagen na publicatie een vraag te stellen, die ze dan vervolgens beantwoorden. Wacht dus niet te lang met je vraag te stellen.
  • Rek je ervaring een beetje op, maar doe dat wel binnen de grenzen. Een voorbeeld. Stel dat je van maart 2022 tot november 2023 met een bepaald computersysteem hebt gewerkt, en de opdrachtgever eist 2 jaar ervaring met dat computersysteem. Je zou dan in plaats van maand-jaar op je cv enkel de jaartallen kunnen vermelden bij je werkervaring. Dus in plaats van maart 2022 t/m november 2023 schrijf je 2022 t/m 2023 op.
  • Voldoe aan de eis op het moment dat je op intakegesprek gaat. Stel dat de opdrachtgever vraagt om een bepaald certificaat, dan zou je ervoor kunnen zorgen dat je op het moment van het intakegesprek je over dat certificaat beschikt.

Wat je nooit moet doen is glashard liegen op je cv. De kans is dan dat je bij het intakegesprek of zelfs later op de werkvloer keihard door de mand valt.

Conclusie

Opdrachtgevers stellen eisen kandidaten om zo de selectie een stuk makkelijker te maken. Om kans te maken op de opdracht moet je middels je cv aantonen dat je aan de eisen voldoet. Voldoe je daar niet aan? Dan kun je daar tijdig een vraag over stellen, je ervaring een beetje oprekken of aan de eis voldoen op het moment dat je op intakegesprek gaat. Maar lieg nooit op je cv.

Heb je een vraag?

Of wil je in contact komen met ons team? Neem dan contact met ons op!