Ga naar de inhoud
Over de Transparante Broker >> reageren op een opdracht een goed cv

Reageren op een opdracht: een goed cv

Blog

Bij het reageren op een opdracht vraagt de opdrachtgever altijd om een curriculum vitae: een cv. Je cv is het meest belangrijke instrument. Immers, op basis van je cv zal de opdrachtgever of recruiter besluiten of je wordt uitgenodigd voor het intakegesprek. In dit blog gaan we in op het maken van een goed cv.

Maak je cv altijd op maat

Een cv dat gelijk helemaal aansluit op de opdracht bestaat niet.

Daarbij wordt onder meer gekeken naar twee belangrijke aspecten die we eerder hebben behandeld:

Het voldoen aan de eisen en wensen moet letterlijk terug komen in het cv. Gebruik dus altijd dezelfde bewoordingen als de opdrachtgever.

Opbouw

Een zakelijk en professioneel cv kent de volgende opbouw:

  • Je persoonsgegevens
  • Een kort persoonsprofiel
  • Een korte weergave van je opleidingen
  • Een korte weergave van je cursussen
  • Een korte weergave van je certificeringen
  • Een overzicht van je werkervaring en/of opdrachten, chronologische volgorde, meest recente eerst

Mocht je moeite hebben met het beschrijven van je werkervaring, dan kun je het volgende structuur gebruiken:

  • Aanleiding: wat was de situatie bij de opdrachtgever
  • Opdracht: welke opdracht heb je gekregen om te doen
  • Aanpak: hoe ben je aan de slag gegaan om je opdracht uit te voeren
  • Resultaat: wat heb je uiteindelijk opgeleverd voor de opdrachtgever
  • Technieken: welke methoden, technieken en/of applicaties heb je gebruikt (optioneel)

Binnenkort publiceren we een uitgebreider blog over het beschrijven van je werkervaring.

Laat geen twijfel bestaan dat jij de beste kandidaat bent

Wat bij het maken van een cv kan helpen is dat je bedenkt: ‘hoe kan ik voorkomen dat ik word afgewezen?’. Of positief benaderd: ‘hoe kan ik er geen twijfel over laten bestaan dat ik de beste kandidaat ben?’. Kijk heel goed naar de details in het functieprofiel. Sommige opdrachtgevers gebruiken namelijk tekstuele trucjes om voor zichzelf het selectieproces eenvoudiger te maken. Enkele voorbeelden:

  • ‘Kandidaat beschikt over een afgeronde HBO opleiding’. Heb je het woordje ‘afgeronde’ gezien? Zet dus altijd bij je opleidingen dat je die hebt afgerond of dat je in het bezit bent van het diploma! Enkel vermelden dat je op het HBO hebt gezeten is onvoldoende bewijs.
  • Kandidaat heeft ervaring met projecten bij een gemeente‘. Heb je ooit één project bij een gemeente gedaan? Dan is dat al een reden om je af te wijzen. ‘Projecten’ is immers meervoud, dus de opdrachtgever verwacht ook meerdere projecten bij een gemeente op je cv.

Houd je aan de regels en voorkom spelfouten

Veel opdrachtgevers stellen nog andere eisen aan het cv, bijvoorbeeld het maximum aantal pagina’s en taal. Het klinkt heel flauw, maar als de opdrachtgever vraagt om een cv van 3 pagina’s en je levert een cv van 4 pagina’s aan, dan kan de opdrachtgever je aanbieding terzijde leggen of enkel het besluit om je uit te nodigen voor het interview nemen op basis van de eerste 3 pagina’s.

Het kan ook zijn dat de opdrachtgever eisen stelt aan het vermelden van bedrijfsnamen, foto’s, logo’s en/of personalia, of vereist dat er een eigen template gebruikt wordt. Houd daar rekening mee.

Tenslotte, een cv met spelfouten is geen goede binnenkomer. Probeer dat altijd te vermijden. Vind je dat moeilijk? Vraag dan aan iemand anders om je cv te controleren.

Conclusie

Het cv is het meest belangrijke instrument bij het reageren op een opdracht. Je moet immers aantonen dat je voldoet aan de eisen en wensen. Maak daarom altijd een cv op maat. Gebruik de letterlijke bewoordingen van de opdrachtgever. Het nauwkeurig lezen van het profiel op zoek naar details kan je daarbij extra ondersteunen. Houd ook rekening met vormvereisten en zorg dat je cv vrij is van spelfouten.

Kijk ook naar onze cv checklist, een handige tool om je cv klaar te maken voor je volgende freelance opdracht.

Heb je een vraag?

Of wil je in contact komen met ons team? Neem dan contact met ons op!