Ga naar de inhoud
Over de Transparante Broker >> reageren op een opdracht de motivatiebrief

Reageren op een opdracht: de motivatiebrief

Blog

Wanneer je reageert op een opdracht, dan kan het zijn dat de opdrachtgever vraagt om een motivatie. Maar wat moet je daarbij opschrijven? Wat verwacht de opdrachtgever daar nou precies in?

Wat is de motivatie

De motivatie, die door jou wordt opstelt, beschrijft waarom jij de beste kandidaat bent voor de opdracht. Of te wel, het moet de ultieme match zijn. Dat werkt twee kanten op: van de opdrachtgever naar jou, en van jou naar de opdrachtgever toe.

Richting 1: Van de opdracht(gever) naar jou toe

Over welke mix van  opleidingen, werkervaring en karaktereigenschappen beschik jij waardoor jij de beste kandidaat bent voor de opdracht? Je gaat hier natuurlijk niet je cv opnieuw schrijven, maar je beschrijft beknopt wat je tot nu toe gepresteerd hebt, op zo’n wijze dat de opdrachtgever ‘likkebaardend’ achter het bureau zit.

Richting 2: Van jou naar de opdrachtgever toe

Wat spreekt jou in de opdrachtgever en opdracht zo ontzettend aan wat jou het beste van jezelf laat zien, wat uiteindelijk de opdrachtgever weer ten goede komt? Denk daarbij aan maatschappelijke ontwikkelingen, de rol die de opdrachtgever of de opdracht daarin vervult, etc. 

Blauwdruk voor een motivatie

Maar wat schrijf je nou precies op? Eigenlijk is het heel simpel. Gebruik de volgende 5 alinea’s:

  • Opening. Hier schrijf je iets van ‘Met veel interesse heb ik kennisgenomen van het functieprofiel van <…>. Graag wil ik u in deze motivatie toelichten waarom ik de ideale kandidaat voor deze opdracht ben.
  • Beargumentatie waarom jij de beste kandidaat bent voor de opdracht. ‘De afgelopen jaren heb ik mijzelf gespecialiseerd in <…>. Dit blijkt onder andere uit mijn opleiding tot <…> en certificeringen in <…>. Onder andere bij <naam opdrachtgever> en <naam opdrachtgever> heb ik een rol vervult als <…> waarbij soortgelijke uitdagingen speelden zoals beschrijven in uw opdracht.
  • Benoem een voorbeeld. ‘Bij <naam opdrachtgever> speelde <situatieschets>. Als <rol> heb ik <karaktereigenschap> ingezet om <hard skill> te bereiken. Dit heeft geresulteerd in <…>.
  • Beargumentatie waarom jij een project wilt doen bij de opdrachtgever. ‘Ik kijk er naar uit om in een project voor uw organisatie te werken. Met name <maatschappelijke ontwikkeling> houd mij als persoon bezig en laat het beste van mijzelf zien.’
  • Afsluiting. ‘Ik hoop dat ik met bovenstaande uw interesse heb gecreëerd en kijk er naar uit om mijn cv en motivatie in een intakegesprek toe te lichten.

Wat is géén motivatie

Nou, eigenlijk al het andere. Wellicht ben je geneigd om in je motivatie te schrijven dat je dit bij de opdrachtgever woont. Maar dat is niet relevant, want het uurtarief is inclusief je reiskosten, dus dat zal de opdrachtgever niet uitmaken.

Wat ook geen motivatie is, is dat je veel op de opdracht wilt leren. Schrijf dat nooit op! De opdrachtgever betaalt jou omdat de opdrachtgever een probleem heeft en een ervaren specialist nodig heeft om dat op te lossen. De opdrachtgever gaat jou niet betalen om te leren.

Tips

Hieronder nog enkele tips voor het opstellen van een motivatie:

  • Houd rekening met de eisen aan de motivatie. Soms stelt een opdrachtgever dat een motivatie niet meer dan ½ A4 of x aantal woorden mag hebben. Houd je daar aan.
  • Probeer ook onnodig uitweiden of het vermelden van zinloze details te voorkomen. Blijf kort en ’to the point’. Houd je motivatie leesbaar door alinea’s te beperken tot maximaal 4 zinnen en 5 regels.
  • Heb je eerder een opdracht bij de opdrachtgever gedaan? Vermeld dat dan.
  • Vind je het nog steeds moeilijk om een motivatie op te stellen? Gebruik dan een AI oplossing. Maar zorg ervoor dat je wel bij jezelf blijft en dat je jezelf in de motivatie herkent.

Conclusie

Het opstellen van een motivatie kost wat tijd, maar is op zich niet heel moeilijk. Beschrijf waarom jij de beste kandidaat bent vanuit het perspectief van de opdrachtgever, en wat maakt dat jij het beste uit jezelf haalt bij de opdracht(gever). Houd je verder aan de eisen van de motivatie, en houdt het beknopt en leesbaar. Heb je nog steeds moeite? Gebruik dan een AI oplossing, maar maak er wel je eigen verhaal van.

Heb je een vraag?

Of wil je in contact komen met ons team? Neem dan contact met ons op!