Ga naar de inhoud
Over de Transparante Broker >> kernwaarde 9 nooit exclusiviteit

Kernwaarde 9: Nooit exclusiviteit

Blog

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe opdracht, dan reageer je misschien wel op 4 of 5 opdrachten bij verschillende tussenpartijen. Heel veel van die tussenpartijen willen dat je beschikbaar blijft zolang de opdrachtgever een keuze heeft gemaakt. Of te wel, ze vragen exclusiviteit van jou. Bij De Transparante Broker vragen we nooit om exclusiviteit!

Wat is exclusiviteit

Door akkoord te gaan met exclusiviteit geef je in feite aan dat je op geen andere opdracht gaat reageren of een andere opdracht gaat aannemen zolang de opdrachtgever geen keuze heeft gemaakt. Dit wordt bijvoorbeeld aan je gevraagd wanneer je op de website van de tussenpartij je aanbieding gaat indienen, of het staat ergens in de kleine lettertjes van de algemene voorwaarden.

Gevolgen van exclusiviteit

Als je akkoord bent gegaan met zo’n afschuwelijke exclusiviteitsclause, dan kun je dus niet reageren op andere opdrachten en moet je in principe wachten totdat de opdrachtgever een keuze heeft gemaakt.

Wanneer je in overtreding bent van de exclusiviteit, dan kan de tussenpartij je mogelijk aansprakelijk stellen voor verlies van omzet, contractbreuk, etc., met alle nadelige gevolgen van dien.

Reageren op dezelfde opdracht via meerdere tussenpartijen

Waar je wel voor moet waken is dat je niet via meerdere tussenpartijen reageert op dezelfde opdracht. Wellicht denk je dat je daarmee de kansen op de gunning vergroot, maar dat is niet zo. Sterker nog: de kans is groot dat, wanneer de opdrachtgever meerdere keren je cv krijgt met mogelijk een verschillend uurtarief, de opdrachtgever je direct afwijst!

Nooit exclusiviteit bij De Transparante Broker

Bij De Transparante Broker vragen we nooit om exclusiviteit. Nooit, ook niet wanneer we veel werk hebben verzet en je hebben voorgesteld bij de opdrachtgever. We willen jou de kansen op gunning van een opdracht nooit in de weg staan.

Dus wanneer je reageert bij De Transparante Broker, dan ben je helemaal vrij om ook te reageren op andere opdrachten. Houd er wel rekening mee dat je niet meerdere keren op dezelfde opdracht via meerdere partijen reageert.