Ga naar de inhoud
Over de Transparante Broker >> kernwaarde 10 nooit concurrentie of relatiebeding

Kernwaarde 10: Nooit concurrentie- of relatiebeding

Blog

Wanneer je via een tussenpartij op een opdracht reageert of een opdracht gaat uitvoeren, dan moet je vaak akkoord gaan met een concurrentie- of relatiebeding. En soms gaat zo’n concurrentie- of relatiebeding heel erg ver. Bij De Transparante Broker heb je nooit een concurrentie- of relatiebeding!

Wat is een concurrentie- of relatiebeding?

Middels een concurrentie- of relatiebeding geef je aan dat je geen zaken zult doen met concurrenten of relaties van de tussenpartij waar je langs gaat werken. De term ‘relaties’ is daarbij heel breed uitlegbaar, want dat zouden ook klanten of zelfs potentiële klanten van de tussenpartij kunnen zijn.

Nadelen van een concurrentie- of relatiebeding

Wanneer je akkoord bent gegaan met een concurrentie- of relatiebeding geef je aan dat je gedurende een bepaalde periode niet op een andere manier voor opdrachtgevers kunt werken dan via de tussenpartij waarmee je het beding gesloten hebt. Doe je dat wel, dan ben je in overtreding en kun je mogelijk een boete van de tussenpartij verwachten.

Sommige tussenpartijen, waar je het concurrentie- of relatiebeding mee hebt, gaan zelfs zo ver dat ze je LinkedIn in de gaten houden om te zien of je toevallig bij een ‘relatie’ van hen aan de slag gaat, zodat zij een aanspraak kunnen maken op een boete of een deel van je uurtarief.

Concurrentie- of relatiebeding is vaak wel rechtsgeldig

Wanneer je akkoord bent gegaan met een concurrentie- of relatiebeding dan zou je kunnen aanvechten dat het niet rechtsgeldig is. Helaas is dat vaak wel rechtsgeldig. Je contract valt namelijk onder het contractrecht, en niet onder het werknemers/werkgeversrecht.

Bij De Transparante Broker nooit een concurrentie- of relatiebeding

Bij De Transparante Broker nemen we nooit een concurrentie- of relatiebeding op in de overeenkomst of in onze algemene voorwaarden. We willen jou, als ondernemer, nooit kansen ontnemen, afremmen of op een andere manier misbruik van je maken. We hebben dit ook excpliciet in onze overeenkomst opgenomen.

Conclusie

En concurrentie- of relatiebeding is een vreselijk gedrocht. Het beperkt je als ondernemer in je vrijheid. En daar houden we bij De Transparante Broker juist van. Daarom nemen we in onze overeenkomsten expliciet op dat er geen enkele vorm van een concurrentie- of relatiebeding van toepassing is.