Ga naar de inhoud

Je eerste freelance opdracht via een DAS: dit kun je verwachten

BLOG

Als beginnende freelancer kan het spannend zijn om je eerste opdracht binnen te halen. Wanneer je via een Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) aan de slag gaat, komt daar nog een extra laag complexiteit bij. Maar geen zorgen: in deze blog nemen we je stap voor stap mee in wat je kunt verwachten van je eerste freelance opdracht via een DAS.

Wat is een DAS eigenlijk?

Een DAS is een digitale marktplaats die (semi-)overheidsinstanties gebruiken om flexibel in te kopen bij externe leveranciers, waaronder zzp’ers. In tegenstelling tot traditionele aanbestedingen, blijft een DAS open: je kunt je op elk moment gedurende de looptijd van het DAS inschrijven. Dit maakt het toegankelijker voor freelancers om opdrachten bij de overheid te bemachtigen.

1. Inschrijving: de eerste horde

Voordat je kunt reageren op opdrachten, moet je eerst toegelaten worden tot het DAS van de betreffende organisatie. Dit houdt meestal in:

Aanmaken van een profiel
Invullen van complexe documenten
Uploaden van documenten zoals KvK-uittreksel, VOG, en eventueel diploma’s

Na het indienen van het toelatingsverzoek kun je pas reageren op opdrachten, en ook enkel op opdrachten die vanaf dat moment zijn gepubliceerd. Let dus goed op: dit proces kan per DAS verschillen en soms wat administratieve rompslomp met zich meebrengen. Neem hier dus de tijd voor.

2. Reageren op een opdracht

Zodra je bent toegelaten tot het DAS, kun je reageren op gepubliceerde opdrachten. Deze worden vaak omschreven in een ‘nadere uitvraag’ of een minicompetitie. Hierin staat:

De opdrachtomschrijving
De eisen en wensen omtrent opleiding, ervaring en vaardigheden
Looptijd en inzet
Tariefindicatie of maximumtarief

Je schrijft een korte motivatie of voorstel waarin je uitlegt waarom jij de juiste persoon bent voor de klus. Vaak wordt ook om een cv of portfolio gevraagd.

3. De selectieprocedure

Na je aanmelding volgt meestal een selectieprocedure. Dit kan bestaan uit:

Een beoordeling van je voorstel
Een (telefonisch) kennismakingsgesprek
Eventueel een referentiecheck

Wees voorbereid op een formele aanpak: overheidsinstanties werken vaak met vaste procedures en formats.

4. De opdracht start: wat kun je verwachten?

Gefeliciteerd, je bent geselecteerd! Nu begint het echte werk. Houd rekening met het volgende:

Contract en administratie: Je sluit meestal een overeenkomst met een tussenpartij of direct met de opdrachtgever. Zorg dat je administratie op orde is.
Heldere communicatie: Overheidsopdrachten zijn vaak goed gestructureerd, met duidelijke deliverables en deadlines.
Verantwoordelijkheid: Je wordt gezien als expert. Zelfstandigheid en betrouwbaarheid zijn cruciaal.

Makkelijker reageren via De Transparante Broker

Het goede nieuws? Je hoeft dit niet allemaal alleen te doen. Via De Transparante Broker wordt het reageren op DAS-opdrachten een stuk eenvoudiger. Wij nemen veel werk uit handen! We zijn al toegelaten tot alle DAS’en, dus het inschrijven hoef je niet meer te doen. Ook ondersteunen we je bij het opstellen van je cv en motivatie. En bij gunning zorgen wij ervoor dat je snel aan de slag kunt. Zo kun jij je focussen op waar je goed in bent, terwijl wij zorgen voor een soepele en professionele afhandeling van het proces.

Hoe werkt het?

Meer weten?