Ga naar de inhoud
Over de Transparante Broker >> hoe regel ik een vog

Hoe regel ik een VOG?

Blog

Hoe regel je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)?

Als je begint aan een nieuwe opdracht, kan het zijn dat je gevraagd wordt om verschillende documenten aan te leveren. Denk aan een kopie van je paspoort, een geheimhoudingsverklaring, en… een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Maar wat is een VOG precies, hoe kom je daar aan, en waar moet je op letten?

Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)?

Een VOG is een officieel document dat verklaart dat er geen strafbare feiten in je verleden zijn die jouw geschiktheid voor een bepaalde functie in de weg staan. Deze verklaring wordt afgegeven door Dienst Justis, een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Justis controleert of je in het verleden strafbare feiten hebt gepleegd die relevant kunnen zijn voor de functie waarin je gaat werken. Als er geen bezwaren zijn, ontvang je de VOG digitaal of per post op je huisadres.

Is een VOG hetzelfde als een veiligheidsonderzoek?

Nee. Een VOG is echt iets anders dan een veiligheidsonderzoek van de AIVD of MIVD. Dat wordt ook wel een screening genoemd. Een veiligheidsonderzoek is nodig wanneer je bijvoorbeeld een vertrouwensfunctie gaat vervullen en met geheime informatie in aanmerking komt, en heeft een breder bereik dan een VOG.

Hoe kun je aan een VOG komen?

Wanneer je via De Transparante Broker een opdracht gaat doen, dan geeft de opdrachtgever bij ons aan dat een VOG noodzakelijk is. Dat kan op twee manieren:

  • Je opdrachtgever start de aanvraag op. We vragen daarvoor enkele gegevens aan jou die we weer aan de opdrachtgever doorzetten.
  • Wij starten de aanvraag voor je op. Hiervoor hoef je niets te doen!

Er zijn ook allerlei commerciële bureaus op het internet te vinden waar je een VOG aanvraag kunt opstarten. Daarvoor betaal je servicekosten. Je hoeft daar dus niet mee in zee te gaan: óf de opdrachtgever óf wij starten de VOG aanvraag op.

Wat gebeurt er na het opstarten van de aanvraag?

Na het opstarten van de aanvraag ontvang je een e-mail met instructies om de procedure af te ronden. Je hebt hiervoor een DigiD of eiDAS nodig. Vervolgens vul je het aanvraagnummer en je geboortedatum in, en betaal je de kosten voor de VOG via iDeal. Als je als freelancer werkt, zijn deze kosten meestal voor eigen rekening. De bevestiging van je aanvraag fungeert als betaalbewijs.

Binnen een paar dagen krijg je de VOG digitaal of per post toegestuurd, afhankelijk van de keuze die je hebt gemaakt. Daarna dien je de VOG bij ons en/of bij de opdrachtgever in te leveren. Wij informeren daarover.

Conclusie

Steeds meer opdrachtgevers eisen een VOG bij de start van een opdracht. Het opstarten van de VOG wordt verzorgd door de opdrachtgever of door De Transparante Broker. De kosten van de VOG die je aan Dienst Justis betaalt, zijn doorgaans voor eigen rekening. Als je twijfelt of hulp nodig hebt tijdens het aanvragen van een VOG, kun je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag!