Ga naar de inhoud
Over de Transparante Broker >> ai en je cv

AI en je cv

Blog

In de huidige wereld kun je niet meer om heen: AI, artificial intelligence. Van automatische mails tot het schrijven van complexe rapporten. AI maakt veel processen makkelijker en efficiënter. Het is dan ook niet gek dat veel professionals en freelancers in de verleiding komen om AI te gebruiken voor het opstellen en verbeteren van hun cv of motivatiebrief. Maar is dat wel altijd een goed idee? In dit blog bespreken we de voordelen én valkuilen van AI bij het opstellen van je cv en motivatie.

Een handige tool

AI biedt talloze mogelijkheden om tijd te besparen en je werk te vereenvoudigen. Zo kan het:

• suggesties doen voor de structuur van je cv

• zorgen dat je geen essentiële onderdelen vergeet

• helpen bij het kiezen van de juiste woorden om je ervaring en vaardigheden te beschrijven.

Dit kan vooral handig zijn als je worstelt met hoe je jezelf het beste kunt presenteren of als je gewoon tijd wilt besparen. Bovendien kan AI helpen om bepaalde termen te benadrukken die aansluiten op de opdracht of functie waarop je solliciteert, waardoor je cv sneller de aandacht van de opdrachtgever trekt.

De verleiding van AI voor je motivatie

Naast je cv kan AI ook ondersteuning bieden bij het schrijven van een motivatiebrief. Het geeft vaak heldere, gestructureerde suggesties die je kunnen helpen om je verhaal kort en bondig te verwoorden. Maar hier is ook waar de valkuil begint. Motivatiebrieven zijn persoonlijk en moeten je unieke karakter en motivatie weerspiegelen. Een chatbot kan moeilijk jouw persoonlijke passie en redenen voor een opdracht of functie vertalen naar een authentiek verhaal. Een door AI gegenereerde motivatie kan vaak afstandelijk of te generiek overkomen.

AI kiest soms verkeerde bewoordingen

Zoals we eerder hebben toegelicht, gebruiken opdrachtgevers eisen en wensen om te bepalen of een kandidaat voldoet. Je moet aan de eisen voldoen en zo hoog mogelijk scoren op de wensen. Om te valideren dat je voldoet aan de eisen en de wensen, kijkt de opdrachtgever heel nauwkeurig naar je cv. Daarom moet je letterlijke bewoordingen van de opdrachtgever gebruiken.

Onze ervaring is dat een AI nog wel eens termen door elkaar gooit: projectleider, projectmanager, programmamanager, projectcoördinator. Ook plaatst een AI nog wel eens een diploma of certificaat tussen je opleidingen, terwijl je die niet hebt.

Opdrachtgevers vereisen het niet-gebruiken van AI

We komen ook steeds vaker tegen dat opdrachtgevers het niet toestaan dat AI wordt gebruikt voor het cv of motivatiebrief. Dat is natuurlijk altijd discutabel: je kunt niet met zekerheid zeggen of een cv of motivatiebrief door een AI is gegenereerd, en al helemaal niet of het met ondersteuning van een AI is gedaan.

Conclusie

Dus ja, AI is absoluut een handige tool, maar denk goed na over hoe en of je het wilt gebruiken voor je cv of motivatie. Het kan je helpen bij de basisopzet of structuur, maar de inhoud moet van jou komen. Door zelf na te denken over je ervaring, vaardigheden en motivatie, bereid je je niet alleen voor op de sollicitatie, maar leer je ook meer over wat jou écht drijft en goed te beschrijven waarom jij de beste kandidaat bent voor de opdracht.

Wil je toch AI gebruiken? Lees hoe dan ook altijd je cv en je motivatiebrief goed door en geef er alsnog je eigen draai aan. Controleer nauwkeurig of je je werkervaring nog steeds kunt beargumenteren en de bewoordingen overeenkomen met die van de opdrachtgever.