Ga naar de inhoud
Over de Transparante Broker >> afgewezen voor een inhuuropdracht dit kun je ervan leren

Afgewezen voor een inhuuropdracht? Dit kun je ervan leren!

Blog

Het is altijd frustrerend: je steekt veel tijd en moeite in het aanpassen van je cv en het schrijven van een motivatiebrief, en dan krijg je toch een afwijzing. Soms krijg je slechts een korte reactie als “Er zijn kandidaten die beter passen bij de functie”, maar in andere gevallen ontvang je een uitgebreide terugkoppeling. Met die informatie kun je je kansen vergroten om de volgende keer wél uitgenodigd te worden. Dit zijn de belangrijkste lessen die je uit zo’n afwijzing kunt halen!

Wat je moet weten

Bij het beoordelen van kandidaten kijkt de opdrachtgever naar drie belangrijke gunningscriteria:

  1. Harde eisen (knock-out criteria): Voldoe je niet aan de harde eisen, dan val je meteen af. Zonder pardon.
  2. Wensen: Dit zijn de aspecten waarover de opdrachtgever graag wil dat je beschikt. Hoe meer van deze wensen je kunt afvinken, hoe meer punten je verdient dus hoe groter je kansen op gunning.
  3. Prijs: Opdrachtgevers willen vaak de beste kwaliteit voor de laagste prijs. Er worden punten toegekend op basis van hoe dicht jouw tarief ligt bij het laagste bod: hoe dichter je bij de goedkoopste kandidaat zit, hoe meer punten je krijgt en hoe hoger je eindigt op de trap.

Controleer of de afwijzingsreden terecht is

Sommige opdrachtgevers geven aan waarom je niet bent uitgenodigd voor een gesprek. Het is belangrijk om te controleren of deze reden terecht is. Recruiters vergelijken je cv nauwkeurig met de eisen in de vacature. Heb je aangegeven dat je meer dan 7 jaar ervaring hebt binnen de overheid, maar blijkt dat niet duidelijk uit je cv? Dan ligt de afwijzing aan je eigen presentatie. Het achteraf aanpassen van je cv heeft in zo’n geval geen zin. Bij De Transparante Broker kijken we samen naar jouw cv en proberen we je zo veel mogelijk tips te geven over hoe jij jouw cv optimaliseert.

Maar wat als de recruiter een fout heeft gemaakt in de beoordeling? In dat geval is het zeker de moeite waard om bezwaar te maken en de afwijzing te laten heroverwegen.

Ontdek het uurtarief van de concurrentie

Het uurtarief is voor veel opdrachtgevers belangrijk, maar het is lang niet altijd doorslaggevend. Het gebeurt regelmatig dat de goedkoopste kandidaat niet degene is die de opdracht krijgt. Heel soms krijg je een terugkoppeling in percentages. Hoe kun je deze informatie gebruiken?

De score die je krijgt voor je uurtarief, is gerelateerd aan het laagste bod. De kandidaat met het laagste tarief krijgt 100%. Hoe meer je tarief daarvan afwijkt, hoe lager je score.

Een voorbeeld: je hebt een bod gedaan van 90 euro per uur, en je krijgt een score van 83,33%. Dit betekent dat het laagste tarief voor de opdracht 75 euro per uur was (83,33% van 90 euro). Je kunt ook berekenen wat het uurtarief van de winnende kandidaat was: deel het laagste tarief door zijn percentage. Als de winnende kandidaat bijvoorbeeld 75% scoorde, dan bood hij 100 euro per uur (75 euro / 75%).

Ontdek waar je onvoldoende scoorde

Sommige opdrachtgevers leggen vast hoe iedere kandidaat heeft gescoord op de verschillende gunningscriteria. Hieruit kun je afleiden waarom anderen beter hebben gescoord dan jij. Meestal zijn dit hogere scores op de wensen of eisen van de opdrachtgever.

Tot slot…

Wij bieden een volledige dienstverlening die alle aspecten van bemiddeling dekt. Word je dus toch helaas afgewezen, geven wij jou altijd een terugkoppeling. Vraag dus altijd aan ons wat de reden tot afwijzing was, zo kunnen we er samen voor zorgen dat het bij de volgende sollicitatie raak is!